KURSER & AKTIVITETER

Workshops på Håbo bibliotek - Kreativa Händer i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län och Håbo kommun

Hösten 2024:

  • Porslinsmålning - Nu ska vi måla porslin på biblioteket i Bålsta. 

    Ta gärna med eget vitglaserat porslin att måla på. Det kommer att finnas färger på plats och så länge det räcker även porslin att måla på. Ett tips är att titta lite då och då på Återvinningscentralen i Bålsta om de fått in vitt porslin. Det du målat tar du med dig hem och bränner i hushållsugnen i 160 grader i 20 minuter. Efter bränning tål dekorationerna maskindisk upp till 50°C.

    Vi ses på biblioteket i Bålsta lördag den 16 november 2024 kl. 10.00-13.00. Gratis deltagande.

  • Brodera finurliga texter med tidstypisk humor
    Att brodera är idag en folkrörelse och ett starkt uttryckssätt, ett populärt sätt att t.ex. framföra en protest med humor eller bara för att hitta rofylldheten i hantverket. Kom till biblioteket i Bålsta så ska vi brodera roliga och finurliga texter. Ta gärna med nål och sax. Om du vill ha något speciellt tyg/tråd kan du även ta med det även om det finns en hel del på plats. Ett tips är att titta efter häftiga broderade texter på Pinterest, Instagram eller Yle.fi/Strömsöbroderier. Böcker finns även på plats.
    Gratis deltaganade. Alla är välkomna som kan hålla i en nål.  

    Vi ses på biblioteket lördag den 23/11 2024 kl. 10.00-13.00.

 

 

Nedan kan ni se de workshops som vi haft i samarbete med Håbo Bibliotek under våren 2024:

  • Sashibroderi:
    I april var det sashikobroderi på biblioteket. Ursprungligen kommer detta från norra Japan som en återbruks- och lagningsmetod av slitna indigofärgade arbetskläder. Numera gör vi det mest som dekoration. 
    Prova-på att brodera sashiko, som är en gammal Japansk dekorationsmetod att återbruka textilier. Vi syr enkla risgrynsstora förstygn/tråckelstygn i mönsterformer, som du kan välja bland de som finns som förslag.

     Lär dig sy i läder
    Under denna workshop fick vi lära oss att sy sadelmakarsöm, även kallat skomakarsöm i läder. Vi stansade hål med en "gaffel" och sydde med vaxad lintråd en nyckelring eller ett bokmärke.  Handledare Tina Engström.
  • Smygmaskvirkning
    av tumvantar

    Klicka här för att komma till Håbos evenemangskalender.

 

Medlemsaktiviteter 2024 i föreningen Kreativa Händer

  •           Pilflätning av korgar i augusti.
  • Ulltovning hade vi i mars:
    Ulltovning på Knarrbacken. Efter årsmötet var det flera som gärna ville att vi skulle ha en träff och tova lite med ullen som vi har. 


  • Porslinsmålning:
    i mars på Knarrbacken målade vi på vitt porslin/keramik. 

  • Hur man aktiverar 2-stegs autentisering:
    i mars. Samt genomgång av hemsidan för Kreativa Händer. 

  • Alcohol ink målning:
    Vi målade utomhus på Knarrbacken.  Vi var så glada att Irina Tingstedt kom och visade oss hur hon gör. 

  • Utflykt :
    Årets utflykt gick till Grillby och Backa Kvarn där en duktig keramiker har sin verkstad.

Bilder finns på föreningens FB sida.

Har du något tips att dela med dig av eller förslag vad vi ska hitta på så välkommen med förslag.

Övriga aktiviteter under 2024

Nedan kan ni se de kurser som föreningen har planerat för 2024 genom Kreativa händers medlemmar eller samarbeten med Studieförbundet Vuxenskola/Uppsala:

Keramikkurser på Måndagar samt söndagar

  • Starttider för måndagskurserna: kl. 15.45 och 18.15
  • Starttider för söndagskursen: kl. 10.00

Alla kurserna är totalt 24 studietimmar. Höstens kurstillfällen 2024 börjar måndag 23 september 2024 respektive söndag 29 september 2024.

Kurserna är i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan/Uppsala. Vi håller till på Knarrbacken i Bålsta (följ Kalmarleden till skylten).

Vi arbetar bara i stengodslera, som när den är färdig bränd i 1250 grader är helt vattentät och ger ett ugnseldfast samt hållbart gods, som går att använda både till vardags och till konstnärlig utsmyckning. Vi arbetar med olika tekniker som kavling, ringling, tumning, knitting, skulptering och gjutning. När man behärskar dessa tekniker så vill man säkert prova att dreja också på en av de två eldrejskivor som finns i lokalen.

Kursen riktar sig både till helt nybörjare och även de som redan provat det mesta inom keramik.
Pris: Se Vuxenskolan Uppsala läns hemsida där även anmälan sker. Materialkostnad tillkommer.

Söndag den 6e oktober - Glasfusingkurs

Skulle Du vilja göra Ditt eget glasfat?

utstallning-kommunhuset-3.jpg

Det är inte så svårt som det låter. Vi skall inte blåsa glaset utan ugnsforma det. Ugnsformat glas är en nästan 4000 år gammal teknik, som romarna och egyptierna använde sig av. Glasfusing innebär att man sammansmälter glas i olika färger, former och mönster till en platta, som sedan ”slumpas”, formas till t.ex. en skål i en form.

Smycken blir fantastiskt fina i denna teknik. Vi använder mycket glittrigt glas, s.k. dicroiskt glas i alla regnbågens skiftande färger.

  • Vi träffas söndag 6 oktober 2024 kl. 10-14.45 samt ytterligare en timme en annan dag för slipning samt hämtning, vilket totalt motsvarar 8 studietimmar.
  • Förutom denna heldag träffas vi även en kväll.

Kursen sker i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.
Pris: Se Vuxenskolan Uppsala läns hemsida där även anmälan sker. Materialkostnad tillkommer.

Datum ej bestämt - RAKU-bränning i Bålsta

Raku är en gammal koreansk/japansk keramik-metod som ger de mest fantastiska och oväntade resultat. Vi bränner utomhus i en gaseldad ugn. Sedan reduceras keramiken liggande i sågspån en liten stund.


/img_4022.jpg

  • Vi träffades på Knarrbacken för att rakubränna tillsammans. Solen skiner som vanligt, om inte kommer vi tillsammans överens om annan dag. Vi håller på tills vi är klara. Det brukar ta till kl. 15.00 ungefär, beroende på hur mycket vi har att bränna. Ta med fika/lunch och långärmad bomullströja samt täckande skor.
  • Vi glaserar de redan skröjbrända alstren tillsammans några dagar innan så att det hinner torka ordentligt. Glasering tillsammans några kvällar innan

Pris för kursen är 975:-/person, inklusive gas, ugn och handledning. Materialkostnad tillkommer för lera och glasering.

Anmälan till [email protected]
Anmäl dig direkt genom att klicka här.

Datum ej bestämt - Yllebroderi - Måla med kläde nål och tråd i Enköping

Detta är broderikursen för både nybörjare och vana, där det lustfyllda skapandet och broderandet är det viktigaste. Vi kommer att skapa våra egna mönster med modern touch och aktuella motiv, samtidigt som vi sneglar åt det historiska. Med dessa mönster kommer vi att kunna pryda en väska eller etui eller kanske en kudde för den som vill göra något större. Vi syr på finaste kläde i ull och dekorerar med applikationer av kläde och olika stygn, pärlor, metallbitar och band.

/itxf1487.jpg      /img_0984.jpg
Frågor om kursinnehållet kan ställas till [email protected]

För frågor om kursinnehållet klicka här.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)